| 2013-11-10 13:18:02 Eko grupa na kamenjaku
Izvijestila:Dubravka Štemberger,prof.
Vidjeli smo i stabla primorskih hrastova – crnike i oštrikara, te pinije, alepskih i crnih borova. Saznali smo da su se i plodovi hrasta, žirovi nekada u vrijeme ratova i gladi koristili za prehranu ljudi. Sjemenke pinija, smještene u krupnim češerima, vrlo su korisne i danas cijenjene u mediteranskoj prehrani. Grmlja divljih ruža su bila puna plodova, šipka, od kojih se kuha marmelada. Grmlje mirte je također bilo puno jestivih plodova. A tek što je bilo mnoštvo različitih vrsta gljiva! Bilo je i jestivih vrsta, kao što su borov vrganj i žuta trubača. Gospođa Nina Skoko nam je o svakoj biljci rekla koji se dijelovi biljke i kako koriste. Neke se koriste sirove za miješanu salatu, neke kuhane, začinske biljke ili za čajeve. Oko 15 sati smo završili šetnju Kamenjakom i vratili se u Premanturu. Ponijeli smo uzorke biljaka za herbar, koji ćemo u školi napraviti i o svakoj biljci još ponešto naučiti. |
| Osnovna škola Veli Vrh Pula |